Hatha joga

Joga je drevna veština, danas u našoj zemlji svrstana u sport i u zdravstvo.
Redovnom primenom i pravilnim pristupom postiže se balans duha i tela.

Čas traje 90 minuta, i kroz svaki čas prolazimo tehnike disanja (pranajame), položaje tela (asane) i relaksaciju (joganidru). Časovi su bazirani na izvornoj Hatajogi, kombinuju se asane iz proširenog serijala Joga Saveza Srbije (92 asane) i prilagođene su svim uzrastima. Kroz svaki čas pokrećemo sve delove tela, vodeći računa o redosledu. Počinje se od tehnike disanja, istezanja, laganog zagrevanja pa do opuštanja.

Od izuzetnog značaja su za sportiste koji joga vežbe uvode pre i posle napornih treninga i takmičenja.

Žene u menopauzi značajno ublažavaju simptome asanama (položajima tela), koje povoljno utiču na žlezde sa unutrašnjim lučenjem i tako dovode hormonski status u balans.

Povoljni uticaji zabeleženi su i kod povišenog krvnog pritiska, problema sa kičmenim stubom, mišićma, napetostima, i stresom izazvanim posledicama.

Zahvaljujući pokretima i položajima dolazi do unutrašnje masaže i stimulacije žlezda saunutrašnjim lučenjem. Na taj način dovodimo metabolizam i funkciju svih organa u harmoniju.

Tehnikama joge postižemo mir, staloženost, fokus, koncentraciju. Lakše prihvatamo stresne situacije, ali se i lakše pripremamo za njih. Prihvatljive su za osobe i sa zdravstvenim problemima, starijim licima ili početnicima, pošto se sve vežbe izvode do granice sopstvene prijatnosti.

Časovi se održavaju u ulici Jove Ilića 112 (u blizini Autokomande) u Beogradu.